2013. november 15., péntek

Kisalföldes cikk

`Nyílni csak lazán lehet!´, avagy egy fertődi autista fiú története - fotók

Egyesek szerint betegség, mások szerint csak a létezés egy másfajta módja. Göndöcs Dávidnál, egy 23 éves fertődi fiúnál és családjánál jártunk, hogy közelebb kerüljünk annak megértéséhez, mit is jelent valójában autistának lenni.

RATATICS HENRIETTA - 2013.11.14. 21:06

Bár Dávid egy hónappal a vártnál korábban jött a világra, kezdetben senki nem gyanakodott arra, hogy a kisfiú más, mint egy átlagos gyerek.

14 hónapos korára azonban fejlődése már olyan mértékben eltért kortársaiétól, hogy szülei kivizsgálásokat kezdeményeztek, melyek eredményei alapján végül középsúlyos értelmi fogyatékosságot állapítottak meg az orvosok.

Dávid 6 éves korában azonban a család egy konduktor ismerőse felhívta a szülők figyelmét arra, hogy szerinte a kisfiú autisztikus tüneteket mutat. Így aztán újabb vizsgálatok, megfigyelések eredményeképp megszületett a diagnózis, miszerint Dávid autista.

Dávid az édesanyjával - fotók: Göndöcs Evelin

A bezárt világ
Az autizmus egy fejlődési zavar, elsősorban az idegrendszer azon funkciói károsodnak, melyek a kommunikációért, társas kapcsolatokért felelősek.

Sokan nem tudják, hogy az autizmus nem egyenlő a szellemi fogyatékossággal. Sok esetben az autista emberek értelmileg teljesen épek, átlagos, vagy akár az átlagosnál magasabb intelligenciával rendelkeznek, sőt, egyes területeken akár kiemelkedő képességekkel, tehetséggel is bírnak. Gondolhatunk itt többek között például a zenére, matematikára, vagy a képzőművészetre is.

Az autizmus megjelenési formája széles skálán mozog, egyeseknél egészen súlyos tünetek jelentkeznek, melyek megakadályozzák az önálló életvitelt, mások viszont teljesen független felnőtté válhatnak.

Dávid az autizmus súlyos formájával küzd, az önellátás területén szinte mindenben segítségre szorul. Ennek ellenére nem telnek unalmasan a hétköznapjai, nagyon szeret tornázni, sokszor használja a futópadot, illetve zenét hallgatni, táncolni, és olykor Tv-t nézni is szokott, s egy iker kerékpár segítségével pedig biciklizni is tud. Az előbb említett torna nem csak kedvtelés Dávid életében, a gyógytornászoktól tanult gyakorlatok gerincferdülésére is jótékony hatással vannak.

Támogatott kommunikáció, a közlés egy formája 
Dávid, sok autista társához hasonlóan a támogatott kommunikációt használja, hogy környezetével közölje gondolatait. Bár a fiú érti a hozzá intézett mondatokat, beszélni nem beszél. Életében eddig egyszer szólalt meg, amikor édesanyja valamire nagyon biztatta, hogy tegye meg, de a dolog sehogy sem akart sikerülni.

A mondat így hangzott: "úgy is tudod, hogy akarom!" Mielőtt valaki kételkedne-e szavak valódiságában, le kell szögeznünk, hogy az esetnek többen szem- és fültanúi voltak.

A támogatott kommunikáció lényege, hogy egy segítő támasztja Dávid csuklóját, aki kinyújtott ujjával rámutat a betűtábla vagy a számítógép billentyűzetének betűire, így "írva" szavakat, mondatokat.

A módszerről a mai napig nem alakult ki egységes álláspont, mivel egyes nézetek szerint ilyenkor a segítő személy irányítja a kezet, ami a betűkre mutat. Mindazonáltal számos példát lehetne említeni a támogatott kommunikáció hitelességének bizonyítására, köztük akár Dávidét is, aki 6 és fél éves kora óta használja a támogatott kommunikációt.


Galéria kép


 "Ragyogó módszer, mert így nem vagyok börtönben"

- Kezdetben én is bizonytalan voltam, hogy én vagyok, vagy nem én vagyok? De a támogatott kommunikációval segített például abban, hogy leírta, nem mindegy, milyen ételt eszik, mert néhány ételtől, alapanyagtól rosszul érzi magát.

Mióta eszerint alakítjuk az étrendjét, azóta elmúlt a hasmenés, hányás, ekcéma, hiperaktivitás problémája - meséli Göndöcs Imréné, Dávid édesanyja.

Amikor Dávid megtanulta a támogatott kommunikációt, próbálta megvigasztalni szüleit és két testvérét. Kérte őket, hogy ne haragudjanak se Istenre, se az orvosokra, mert ennek így kellett lennie. Azért történt és történik mindez, hogy együtt tanuljanak és tapasztaljanak itt a Földön.

Összegyűjtött gondolatok
A család sokáig csak magának gyűjtögette Dávid gondolatait, amit a támogatott kommunikáció segítségével "mondott el" nekik. Nemrég azonban úgy döntöttek, hogy egy blog segítségével teszik mindenki által elérhetővé Dávid írásait.

Én szívesen készen vagyok külső világnak megmutatni titkos külsőm belsejét. A betegségem csak tanulást képezi a földi élet iskolájában"- írja Dávid egyik bejegyzésében.

Aki szeretne bepillantani Dávid gondolataiba, itt olvashatja a blogját.

A gyógyulás még bizonytalan
Dávid gyógyulása egyelőre még nagy kérdőjel a család számára. - Már 23 éves, és 23 éves gyerekek nem szoktak csak úgy meggyógyulni. Ide már isteni csodára is szükség lenne. – mondja édesanyja.

Dávid bízik a gyógyulásában, szeretne meggyógyulni. Viszont ehhez – ha bekövetkezik- még sok időre, türelemre van szükség, nem tudni, elég –e rá ez az élet. Mindenesetre ezt erőltetni, siettetni nem szabad, ahogy blogjában is írja: "nyílni csak lazán lehet!"

A fiú nemrég nyert felvételt egy kapuvári napközibe, ahol különböző sérültséggel élő felnőtteket fogadnak. Bár utaztatása egyelőre még nem biztosított, a család bízik benne, hogy hamarosan ezt is sikerül megoldani, és a fiú a jelenlegi heti egy alkalom helyett gyakrabban, a hét öt napján látogathatja majd a napközit.

Bár Dávid helyett leginkább édesanyja válaszolt a feltett kérdésekre, azért a fiú sem maradt ki teljesen a beszélgetésből. Jó házigazda módjára megköszönte például - betűtáblája segítségével - a látogatást, és a felőle való érdeklődést.

Ki tudja, talán egyszer élőszóban is megteszi majd.

1 megjegyzés: